top of page

JEHNĚČÍ KOLÍNKO S KROUPOVÝM RISOTTEM A MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Některá jídla vás prostě dostanou sem tam do kolen! Třeba jako nás tohle jehněčí kolínko. Zkuste si ho uvařit podle receptury šéfkuchaře Honzi, a vyzkoušejte tak produkty z našeho farmářského foodshopu, které jsme pro vás vybrali.




Množství: 2 porce 


Suroviny na kolínko:

  • 2 x přední jehněčí kolínko

  • 2 x mrkev

  • 2x petržel

  • 1x cibule

  • 50g rajčatového protlaku

  • 150 ml suchého červeného vína

  • hovězí/zeleninový vývar

  • bobkový list, nové koření

Suroviny na kroupy:

  • 150 g ječných krup

  • 100 g suchého bílého vína

  • 125g Gran Moravia sýr 

  • 125g másla s medvědím česnekem 

  • 1x cibule

  • sůl, pepř

Postup:

Jehněčí kolena osolíme a opepříme. Položíme do rozpáleného hrnce a opečeme zprudka ze všech stran. Maso vytáhneme a do hrnce vhodíme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a cibuli.


Zeleninu restujeme dokud není dostatečně opečená. Přídáme protlak, zarestujeme a ihned přilejeme i víno. Víno necháme vyvařit cca o polovinu. Do hrnce vrátíme kolena a přilejeme zeleninový nebo masový vývar,  aby byla kolena celá ponořená, přidáme koření a zakryjeme pokličkou. Na mírném ohni vaříme dokud nejde maso zlehka od kosti. 


Až je maso uvařené, vytáhneme a omáčku přecedíme přes jemný cedník. Omáčku ještě zlehka zredukujeme, dochutíme a zašleháme do ní pár kostek studeného másla, aby nám zhoustla. 

U kroupového risota budeme postupovat, stejně jako u klasického italského risotta. Najemno nakrájenou cibulku zlehka orestujeme na másle, podlejeme vínem a necháme zredukovat cca o polovinu. Přidáme kroupy a zalejeme zeleninovým vývarem. Tekutinu udržujeme těsně nad hladinou krup, abychom jí neměli zbytečně moc. Jakmile jsou kroupy uvařené, ztáhneme z ohně a přidáme najemno nastrouhaný sýr a zašleháme. Přídáme na kostičky nakrájené máslo z medvědího česneku a opět zašleháme, dokud se vše nerozpustí. Chceme dosáhnout krémové konzistence. Dochutíme solí, pepřem popřípadě přidáme ještě máslo obyčejné. 


Tak směle do toho! Dobrou chuť.



Comments


bottom of page