Některá jídla vás prostě dostanou sem tam do kolen! Třeba jako nás tohle jehněčí kolínko. Zkuste si ho uvařit podle receptury šéfkuchaře Honzi, a vyzkoušejte tak produkty z našeho farmářského foodshopu, které jsme pro vás vybrali.
Množství: 2 porce
Suroviny na kolínko:
2 x mrkev
2x petržel
1x cibule
50g rajčatového protlaku
150 ml suchého červeného vína
hovězí/zeleninový vývar
bobkový list, nové koření
Suroviny na kroupy:
150 g ječných krup
100 g suchého bílého vína
125g Gran Moravia sýr
125g másla s medvědím česnekem
1x cibule
sůl, pepř
Postup:
Jehněčí kolena osolíme a opepříme. Položíme do rozpáleného hrnce a opečeme zprudka ze všech stran. Maso vytáhneme a do hrnce vhodíme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a cibuli.
Zeleninu restujeme dokud není dostatečně opečená. Přídáme protlak, zarestujeme a ihned přilejeme i víno. Víno necháme vyvařit cca o polovinu. Do hrnce vrátíme kolena a přilejeme zeleninový nebo masový vývar, aby byla kolena celá ponořená, přidáme koření a zakryjeme pokličkou. Na mírném ohni vaříme dokud nejde maso zlehka od kosti.
Až je maso uvařené, vytáhneme a omáčku přecedíme přes jemný cedník. Omáčku ještě zlehka zredukujeme, dochutíme a zašleháme do ní pár kostek studeného másla, aby nám zhoustla.
U kroupového risota budeme postupovat, stejně jako u klasického italského risotta. Najemno nakrájenou cibulku zlehka orestujeme na másle, podlejeme vínem a necháme zredukovat cca o polovinu. Přidáme kroupy a zalejeme zeleninovým vývarem. Tekutinu udržujeme těsně nad hladinou krup, abychom jí neměli zbytečně moc. Jakmile jsou kroupy uvařené, ztáhneme z ohně a přidáme najemno nastrouhaný sýr a zašleháme. Přídáme na kostičky nakrájené máslo z medvědího česneku a opět zašleháme, dokud se vše nerozpustí. Chceme dosáhnout krémové konzistence. Dochutíme solí, pepřem popřípadě přidáme ještě máslo obyčejné.
Tak směle do toho! Dobrou chuť.
Comments